Stertenor Reinoud van Mechelen thuis in Leuven!

bejubelde nieuwe cd / eerbetoon aan beste Franse zanger ooit!

In amper tien jaar tijd is de Leuvense tenor Reinoud Van Mechelen uitgegroeid tot een referentie in de barokmuziek. Zijn sprankelende opnames en genereuze liveconcerten oogsten wereldwijde lof en brengen hem in de grootste zalen. Op vrijdag 15 oktober brengt hij met zijn gezelschap a nocte temporis een exclusief concert in zijn geboortestad, op de planken van de 30CC/Schouwburg.

De zangcarrière van Van Mechelen (°1987) begon in Leuven al op vroege leeftijd in het kinderkoor Clari Cantuli, waarna hij vanaf zijn 18de zanglessen volgde aan het SLAC conservatorium. Via het Koninklijk Conservatorium van Brussel en vele masterclasses en stages werd zijn talent verder ontwikkeld en vrij snel opgepikt door hoogaangeschreven barokensembles zoals Jardin des Voix, Collegium Vocale en Le Concert Spirituel, maar ook de Opera van Zürich, Concertgebouw Amsterdam en De Munt. In 2016 startte hij zijn eigen ensemble a nocte temporis dat intussen van kamermuziekensemble evolueerde tot barokorkest.

Op het prestigieuze label Alpha Classics brachten ze al vijf opnames uit, telkens bekroond met diverse prijzen in binnen- en buitenland. Twee jaar na het bejubelde 'Dumesny, haute-contre de Lully' presenteren ze het tweede deel in de trilogie rond de haute-contre, de hoge tenorstem die steevast mocht schitteren in de 18de-eeuwse Franse opera’s. Een rol die ook tenor Reinoud Van Mechelen op het lijf geschreven is. Voor deze uitgave richten ze de focus op Pierre de Jéliote, begenadigd zanger, gitarist, cellist en componist.

Pierre de Jéliote (1713-1797) was een uitzonderlijke stem in de 18de eeuw en maakte vooral furore met zijn voortreffelijke vertolkingen van de opera's van barokcomponist Jean-Philippe Rameau (1683-1764). Hij debuteerde als "Suivant d'Amour" in 'Hippolyte et Aricie', de eerste opera van Rameau in 1733, maar stond dertig jaar later ook op de castlijst als "Abaris" in 'Les Boréades'. Veel verder dan de repetities geraakten ze niet, het laatste werk werd omwille van het overlijden van de componist nooit gecreëerd.

Voor Reinoud Van Mechelen is dit een persoonlijk hoogtepunt: "Jéliote was naar mijn mening de beste Franse zanger, minstens van voor de Franse revolutie, misschien wel uit de hele Franse muziekgeschiedenis. In zijn voetsporen mogen treden is voor mij als zanger enorm inspirerend."

De nieuwe cd verscheen begin september en viel al in de smaak bij publiek en pers: een Diapason d'Or, lovende recensies in De Standaard (5 sterren), L'Echo, Le Figaro ... Maar live komt deze muziek pas helemaal tot leven. Het project tourt slechts heel kort in België: naast optredens in Antwerpen, Gent en Brugge hoort voor Van Mechelen natuurlijk ook een concert op de vertrouwde planken van de Leuvense 30CC/Schouwburg.

"En dat plezier is volledig wederzijds", zo vertelt cultuurschepen Denise Vandevoort. "Voor het Leuvense publiek, waaronder ikzelf, blijft Reinoud Van Mechelen 'een van ons'. Sinds het prille begin gaan de warme band met het thuispubliek én de meesterlijke vertolking hand in hand. Zijn concerten zijn dan ook telkens heerlijke momenten!"

Wie Van Mechelen en zijn ensemble vrijdag 15 oktober aan het werk wil zien, kan ook genieten van de 'Vrolijke Vriendenweek' bij cultuurhuis 30CC. Voor elk ticket dat je koopt, krijg je het tweede ticket cadeau. Actie geldig tot en met donderdag 14 oktober.

PRAKTISCH

Jéliote, sterzanger van Rameau
Reinoud Van Mechelen en & nocte temporis
vrijdag 15 oktober 2021, 20.00 uur
30CC/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven


PERSCONTACTEN

Graag een interview met Reinoud Van Mechelen?

> Neem contact op met Jonas De Roover: jonas@anoctetemporis.org of +32 485 30 98 01

PERSFOTO'S

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be