The Sound of V(iolin)

ft. Maarja Nuut, Fiona Brice, Ning Kam & meer * zondag 30.09 * Abdij Keizersberg Leuven

Voor de derde keer linkt 30CC met 'The Sound of …' een themadag aan de 'Koningin Elisabethwedstrijd' op de stemmige site van Abdij Keizersberg. In mei 2019 zullen violisten strijden om de felbegeerde eretitels, op zondag 30 september focust 30CC al op klassieke en minder klassieke uitvoeringen waarin de viool centraal staat. Met één dagticket proeft de bezoeker van alle concerten.

Stem en viool

In 'Voice meets Violin' gaat het Ataneres Ensemble, een gloednieuw 15-koppig strijkorkest,  in interactie met sopraan Lore Binon. Concertmeester Wim Spaepen en Lore Binon musiceren al van jongs af aan samen en kiezen voor een schitterend, gevarieerd programma met zowel bekende aria's als klassieke meesterwerken voor strijkers

Klassiek meets pop

Violiste Fiona Brice (UK) volgde een klassieke opleiding, maar voelde zich altijd al aangetrokken tot popmuziek. Ze staat mee op het podium bij Placebo, Kanye West, Jay-Z en Beyoncé en schreef arrangementen voor John Grant, Anna Calvi, Jarvis Cocker en Midlake. In dit soloconcert brengt ze geen pop, maar eerder de modern-klassieke lijn van haar recente album 'Postcards From' en het deze maand te verschijnen 'String Quartet No 1'.  Ook heeft Brice een samenwerking met de London Mozart Players op de planning staan.

De 32-jarige vioolspeelster en zangeres Maarja Nuut (EE) brengt soundcapes en zang op basis van traditionele Estse folksongs. Ze vormt een duo met de hedendaagse elektronische muzikant Ruum die de melodieën van Nuut van een dromerig en abstract 'framework' voorziet. Tijdens dit concert presenteren ze hun eerste album 'Muunduja (Shifter)' (FatCat label), dat internationaal al hoge ogen gooit.

Jong talent

De Nederlandse violiste Diamanda La Berge Dramm is een opkomend talent. Deze bevlogen jonge dame studeerde in Boston en Amsterdam, kreeg de John Cage Award voor haar bijdrage aan de nieuwe muziek en won zopas de Dutch Classical Talent Award 2018. Volgens het muziekblad Gonzo (Circus) is ze "iemand van wie een tomeloze energie afspat als ze musiceert. Al lijkt ze soms op ontploffen te staan, haar spel blijft scherp, beheerst en gedetailleerd."

Ook het uit jongeren samengestelde Leuvense Violet String Orchestra is van de partij met een uitvoering van hun cd 'Hanin' met Arabische muziek gecomponeerd door de Syrische vluchteling en violist, Shalan Alhamwy. Dit concert staat garant voor passie en schoonheid, gebundelde kracht met een vleugje nostalgie.

Spiritueel slotakkoord

Voor het passende slotakkoord bij deze themadag zorgen violiste Ning Kam en pianist Liebrecht Vanbeckevoort. Als doorwinterd duo brengen deze Elisabethwedstrijd-laureaten een spiritueel en evenzeer aards programma. Tegenover de goddelijke Bach plaatsen ze Stravinski's vrolijke 'Suite Italienne'. En met het ijle 'Spiegel Im Spiegel' van Arvo Pärt roepen ze een sfeer van oneindigheid op. Voortbordurend op dat spirituele thema brengt Ning Kam haar eigen populaire soloarrangement van de bekende hymne 'Amazing Grace'. Met de tonen van 'Tzigane' van Ravel wordt deze 'Sound of V(iolin)' feestelijk afgesloten.

PRAKTISCH

The Sound of V(iolin)
zondag 30 september 2018, vanaf 13.30 uur
Abdij Keizersberg Leuven 
€ 25 (dagticket)

PROGRAMMA

Meer vioolaccenten

Met onder meer de Noorse Mari Samuelsen (samen met Casco Phil - 24.10.18) en Ataneres Ensemble (26.03.19) heeft 30CC ook de komende maanden nog veel aandacht voor (neo)klassieke vioolwerken. 

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Annick Dumalin

programmator Sound of V(iolin), 30CC

Danny Theuwis

programmator Sound of V(iolin), 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be