The Sound of Violin

hemelse vioolklanken * zondag 2 juni * Abdij Keizersberg

Leuven, 24 mei - Met 'The Sound of Violin' presenteert cultuurhuis 30CC op zondag 2 juni opnieuw een schitterende festivaldag, met klassieke en postklassieke concerten, met gevestigde waarden maar ook nog te ontdekken pareltjes. Zoals steeds is 'The Sound of' gelinkt aan de Koningin Elisabethwedstrijd, die dit jaar in het teken van de viool staat en de avond voordien zijn bekroning kent.

"Met 'The Sound of Violin' serveert 30CC een echt fijnproeversmenu in het sfeervolle kader van Abdij Keizersberg", zo vertelt cultuurschepen Bert Cornillie. "Je geniet er van topmuzikanten als Lorenzo Gatto, Veronique De Raedemaeker, het North Sea String Quartet en Laura Masotto, maar kan ook heerlijk vertoeven in de abdij, met een lekker drankje of hapje erbij."

PROGRAMMA

Lorenzo Gatto & cellist Sebastien Walnier

update 30.05: Lorenzo Gatto zou oorspronkelijk aantreden in duo met de jonge cellist Bruno Philippe. Op advies van zijn artsen moet Philippe echter verstek geven voor dit concert. Sebastien Walnier is een waardige vervanger.

Als headliners geniet je van een duo met violist Lorenzo Gatto. Gatto behaalde 15 jaar geleden de tweede plaats in de Koningin Elisabethwedstrijd (2009) en de publieksprijs Prix Musiq'3Hij werkt een virtuoos en exclusief programma uit voor viool en cello, met de 'Sonate voor viool en cello' van Ravel, een selectie sonates en partita's voor viool solo van J.S. Bach en de aanstekelijke 'Passacaglia' van Händel, in de bewerking van de Noorse componist Johan Halvorsen.

Veronique De Raedemaeker & Mathilde Wauters

Violiste Veronique De Raedemaeker en harpiste Mathilde Wauters hadden het de voorbije jaren uitermate druk met het winnen van allerlei prijzen en het bijwonen van masterclasses bij een keur aan eminenties. ​
In het programma 'Trillende Snaren' kiezen zij voor enkele heerlijke suites en fantasieën van bij onze zuiderburen. Met Claude Debussy en Camille Saint-Saëns zijn de grote namen van de Franse muziek vertegenwoordigd, terwijl ook onbekende pareltjes van Jean Cras en Henriette Renié opnieuw te ontdekken zijn. Tot slot knipogen ze met Manuel de Falla’s 'Suite Populaire Espagnole' - voltooid na zeven jaar in Parijs te hebben gewoond - naar de spannende erfenis van de Franse meesters.

Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende

Met 'Nordic Noir' brengen violiste Jolente De Maeyer en pianist Nikolaas Kende een muzikale reis door het Hoge Noorden, gekenmerkt door zijn natuur en folklore, maar ook door de stilte en spiritualiteit. Ze combineren een eigentijdse componist als Pärt moeiteloos met romantici als Grieg en Sibelius. ​
Door critici geprezen om hun ‘muzikale symbiose’, ‘doordringende lyriek’ en ‘krachtig maar poëtisch spel’ wordt het duo beschouwd als een van de leidende Belgische kamermuziekensembles. Met dit sfeervol programma vieren ze hun twintigjarig bestaan als duo.

North Sea String Quartet

Het North Sea String Quartet, met leden uit Nederland, Roemenië en Spanje, is hét Nederlandse jazzstrijkkwartet van dit moment. Violisten Pablo Rodríguez en George Dumitriu, altvioliste Yanna Pelser en cellist Thomas van Geelen schijnen een nieuw licht op het aloude strijkkwartet.
Met hun uitgesproken improvisaties, innovatieve speelwijzen en eigenzinnige composities, geïnspireerd door jazz, wereldmuziek, modern-klassiek en EDM, werkten ze al samen met o.a. Trio Da Kali, Lilian Vieira en Samora Pinderhughes. Zij presenteren in Leuven hun gloednieuwe album 'Splunge', in een uniek concert voor ons land.

Laura Masotto

Laura Masotto is een klassiek geschoolde Italiaanse violiste, die voortdurend op ontdekkingstocht is. Ze begon als 5-jarige viool te studeren en startte haar carrière op 15-jarige leeftijd, waarbij ze concerten gaf in kamer- en symfonieorkesten door heel Europa. ​
Na haar eerste soloalbum 'Fireflies' (2019) en de lp 'WE' (2021) begon ze in 2022 haar samenwerking met het gerenommeerde Deutsche Grammophon. Ze componeerde onder meer voor de Noorse violiste Mari Samuelsen en danseres Marigia Maggipinto (Pina Bausch TanzTheater) en tourde aan de zijde van pianisten Hania Rani en Joep Beving. Dit jaar verscheen haar nieuwste album 'The Spirit of Things' dat ze hier voorstelt tijdens haar enig concert in ons land.

Aidan O'Rourke en Brìghde Chaimbeul

De veelgeprezen folkmuzikante Brìghde Chaimbeul geeft Schotse folk een verrassend hedendaags gevoel. Door haar prachtige spel op de Great Highland bagpipe en de Schotse smallpipes brengt Chaimbeul deze instrumenten opnieuw tot leven. Haar veelgeprezen debuutalbum 'The Reeling' werd geproduceerd door violist-componist Aidan O'Rourke, onder meer gekend van het gelauwerde LAU.
In nauwe samenwerking met O'Rourke ontwikkelt Chaimbeul een compleet nieuwe manier van arrangeren die de rijke texturale drones van de smallpipes benadrukt: indringend, repetitief, trance-opwekkend en betoverend. Samen verleggen ze op vakkundige wijze de grenzen van hun instrumenten en hun muziek. Hun geluid is puur, ruig, lyrisch en zonder overdaad.

DAGSCHEMA ZONDAG 2 JUNI

  • 14.00 - 15.00 uur: Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende (Abdijkerk)
  • 14.20 - 15.00 uur: North Sea String Quartet (Kapittelzaal)
  • 15.15 - 16.15 uur: Aidan O'Rourke & Brìghde Chaimbeul (Abdijrefter)
  • 16.30 - 17.30 uur: Veronique De Raedemaeker & Mathilde Wauters (Abdijkerk)
  • 16.50 - 17.30 uur: North Sea String Quartet (Kapittelzaal)
  • 17.45 - 18.45 uur: Laura Masotto (Abdijrefter)
  • 19.00 - 20.00 uur: Lorenzo Gatto & Sebastien Walnier (Abdijkerk)

(Tussen 15.00 en 15.30 uur kan je in de Abdijkerk ook nog de gregoriaanse vesperdienst bijwonen.)

Een dagticket kost € 25.

info & tickets: www.30CC.be


PERSBEELDEN

The Sound of Violin programma

PDF - 1.2 Mb

PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven

Annick Dumalin

programma klassiek & Zomer van Sint-Pieter, 30CC
Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be