Tot U: Afzwaai van Mustafa Kör

za 27 april, 20.00 uur - 30CC/Schouwburg - Druk in Leuven

Mustafa Kör
Mustafa Kör

Leuven, 18 april - Leuvenaar Mustafa Kör zwaait na zijn tweejarige mandaat als 'Dichter des Vaderlands' feestelijk af tijdens het stadsfestival 'Druk in Leuven'. Voor dit afscheid nodigt hij artistiek verwante zielen uit die hem de afgelopen twee jaar bijstonden: zanger-auteur Rick de Leeuw, muzikant Johannes Genard, dichter Lotte Dodion, auteur en slam poet Lisette Lombé en comedian Erhan Demirci. In een avond vol poëzie, muziek en complimenten richt Mustafa zich nog eenmaal Tot U.

“De passage van Mustafa Kör als Dichter des Vaderlands was een echte voltreffer", aldus cultuurschepen Bert Cornillie. "Zijn gedichten waren iets om telkens weer naar uit te kijken en toonden haarfijn aan hoe poëzie ons leven kan verrijken. Zeker ‘Grofgebekt’, zijn ode aan meertaligheid, en ‘Bibliofiel’, dat we aan alle Belgische bibliotheken schonken, hebben mij persoonlijk diep geraakt. We zwaaien hem op deze mooie avond vanuit zijn thuisstad dan ook met heel veel warmte en dankbaarheid uit.”

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman 'De lammeren'. Mustafa was in 2008 een jaar lang stadsdichter van Genk. Zijn poëziedebuut 'Ben jij liefde' (mei 2016) kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017.

In 2022 volgde hij Carl Norac op als 'Dichter des Vaderlands' voor een periode van twee jaar. Het was een parcours dat zich tekende door Mustafa's maatschappelijke betrokkenheid met publieke acties en lyrische rauwe poëzie over thema’s van vandaag.

De gasten

Rick de Leeuw is een Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en muziekproducer. Hij was twintig jaar zanger van de rockband Tröckener Kecks. Daarna schreef hij meerdere romans en gedichtenbundels en werd hij bekend van tv-programma’s als De Laatste Show. Op Radio 1 presenteerde hij het muziekprogramma 'Het hol van De Leeuw'. Hij acteerde met KVS en Union Suspecte, vertaalde middeleeuwse poëzie en schreef voor acteur Gène Bervoets een toneelstuk over pater Phil Bosmans. Met Jan Hautekiet speelde hij meerdere succesvolle theatertournees door Vlaanderen en Nederland.

Johannes Genard is de frontman en bezieler van School is Cool. Als soloartiest interpreteerde Genard nummers van anderen in het VTM-programma 'Liefde voor muziek' en produceerde hij muziek voor theatervoorstellingen, waaronder het internationaal toerende '£¥€$' (2017) van Ontroerend Goed en 'De Wereld Redden' (2018) van Lazarus, met zijn broer Pieter Genard. Momenteel broedt hij op een vierde School is Cool-album en een soloproject.

Lotte Dodion is dichter en performer. Haar gedichten zijn toegankelijk en eigenzinnig en haar optredens zijn als zachte donderpreken. Lotte brak onder meer door via de Leuvense voorronde van het BK Poetry Slam in 2012. De voorbije jaren veroverde ze met haar ijzersterke présence de belangrijkste podia van de Lage Landen, zoals Crossing Border, De Nacht van de Poëzie, M-idzomer, de Gentse Feesten en Lowlands.

Lisette Lombé is een veelzijdige kunstenares en grensganger. Ze is medeoprichtster van het Collectif L-SLAM en werd in 2017 ereburger van de stad Luik voor haar werk als artivist en ambassadeur voor slam in de Franstalige wereld. In 2020 won ze een Golden Afro Artistic Award voor haar roman 'Vénus Poética' en de Prix Grenades/RTBF voor haar bundel 'Brûler brûler brûler'. Haar tweede roman 'Eunice' verscheen in augustus 2023. In 2024 en 2025 is ze de volgende nationale dichteres van België.

Erhan Demirci werd geboren in het shtijle Beringen. Samen met zijn broer en zussen groeide hij op in het nog shtijlere Limburgse Ham. Tijdens zijn studentenjaren begint hij te experimenteren met comedy. Zijn finaleplaats op de Culture Comedy Award 2010 én de juryprijs van de 123 Comedy Award 2011 maakte van hem een meteen de grootste belofte binnen het Vlaamse comedyland.

Dichter des Vaderlands

'Dichter des Vaderlands' is een literair initiatief van VONK & Zonen, Poëziecentrum en Maison de la poésie, in samenwerking met Passa Porta, Les Midi de la poésie, Maëlstrom en Maison de la Poésie d'Amay.

De 'Dichter des Vaderlands' wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema’s die ons land aanbelangen. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangeduid. Lisette Lombé volgt Mustafa Kör in 2024 op.

Praktisch

zaterdag 27 april 2024, 20.00 uur

30CC/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven

€ 14

Dit afscheid is een samenwerking van Vonk & Zonen, Poëziecentrum, 30CC, Leuven Leest en Druk in Leuven.

Onderdeel van het stadsfestival Druk in Leuven (26 - 28 april). De tweede editie van dit Leuvens boekenfestival biedt een waaier aan interviews, leesclubs, workshops, signeersessies, expo’s en wandelingen. 

Persinfo

Voor vragen en interviewverzoeken omtrent de avond met Mustafa Kör kunt u contact opnemen met Lora De Baeremaeker (Vonk & Zonen) via lora.debaeremaeker@vonkenzonen.be.

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be