Van wervelend tot intiem: circusfestival CIRKL biedt voor elk wat wils.

Ontdek het gevarieerde circusuniversum tijdens de zesde editie van CIRKL

Leuven maakt zich op voor de zesde editie van het circusfestival CIRKL. Het festival dat georganiseerd wordt door 30CC, vindt plaats van 12 tot 14 mei aan de Leuvense Velodroom. Op het programma staat een unieke mix van spectaculaire circusvoorstellingen van internationale topartiesten, maar ook pril en experimenteel werk krijgt een plaats. Een bijzondere toevoeging aan het festival dit jaar is de poëtische voorstelling PERMIT, die ook geschikt is voor publiek dat een meer ontspannen omgeving nodig heeft.

"Met de ​ bouw van de podiumkunstensite in het vooruitzicht zal CIRKL voor de allerlaatste keer plaatsvinden aan de Leuvense Velodroom. De Velodroom, ruw en stedelijk, is een plek waar deze circusvoorstellingen perfect tot uiting komen", vertelt Leuvens schepen van cultuur Bert Cornillie.
“De zesde editie van CIRKL toont nog meer hoe verscheiden het hedendaagse circus kan zijn. De bezoeker kan genieten van een intieme, visuele en prikkelarme voorstelling en tegelijkertijd borrelt op andere plekken rond de velodroom de energie op. Ook dit jaar werken we met twee jonge gastcuratoren. Zij hebben buitengewone kijk op het nieuwste circustalent in Europa”, zegt Jonas Van Soom, coördinator van CIRKL.

De kracht van zacht

Bij circus wordt spontaan gedacht aan woorden als ‘spectaculair’ en ‘gevaarlijk’, ​ maar circus kan ook net zacht, elegant en zorgend zijn. Het Leuvens gezelschap Side-Show speelt de première van PERMIT, een relaxed performance zoals de compagnie het zelf omschrijft. Deze prikkelarme voorstelling is ook toegankelijk voor publiek dat een meer ontspannen omgeving nodig heeft. Er werd daarvoor nauw samengewerkt met verschillende gespecialiseerde organisaties en scholen.
Ook de voorstellingen Lieux Dits van La Migration (FR), Flora van Duo Kaos (IT/GT) en All strings attached van Anna Krazy (EST) zijn internationale voorstellingen die je meenemen naar een intiem en poëtisch universum. ​ ​

Gastcuratoren

Sien Van Acker en Ramona Van Nieuwenhove, beide Belgische studenten aan een andere Franse circusschool, gaan op zoek naar het nieuwste circustalent uit Europa. Ze selecteerden zeven artiesten uit verschillende internationale circushogescholen die met Rendez-Vous Rebelle het publiek een onvergetelijke avond zullen bezorgen.

Grenzeloos circus

Artiesten uit binnen-en buitenland vullen het programma van CIRKL. In de tragikomische voorstelling Pandax van het Franse gezelschap Cirque la Compagnie staan vijf circusartiesten, drie muzikanten én een fiat panda samen in de ring. Deze euforische roadtrip met spectaculaire acrobatie en pure adrenaline brengt het publiek gegarandeerd helemaal in vervoering. De Vlaamse compagnie Sinking Sideways levert met Cécile misschien wel dé voorstelling van het jaar af. Het wordt een fysiek verbluffende trip die ​ het publiek samen met hen zal beleven. Compagnie Underclouds (FR) brengt met hun enorme Cyrwiel de indrukwekkende en elegante voorstelling Inertie. Het Italiaans- Guatemalteeks circusgezelschap Duo Kaos bouwde speciaal voor hun voorstelling Flora een uniek luchtwerktuig.

Festivalcentrum

De Velodroom vormt het hart van het festival. De Leuvense circusschool Cirkus in Beweging bouwt er tijdens het festival een memorabel circusfort waar kinderen en volwassen zelf als circusartiest aan de slag kunnen. Het gezellige terras nodigt uit voor een heerlijk hapje of een drankje.

 

CIRKL wordt georganiseerd door het Leuvens cultuurhuis 30CC, samen met circuswerkplaats Cirklabo en Cirkus in Beweging.


Praktisch


12 – 14 mei
Op verschillende locaties rond de Leuvense Velodroom
Info & tickets: www.cirklcircus.be (beschikbaar vanaf donderdag 30 maart 12u.)
Heel wat voorstellingen zijn gratis!

Download de programmabrochure

Beeldmateriaal

Download de persbeelden van alle activiteiten

Bekijk hieronder alvast een selectie:

Herbeleef CIRKL 2022

 

Contact

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
Jonas Van Soom

Jonas Van Soom

coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be