Warm Alarm: artiesten en burgers roepen samen op tot klimaatactie

Leuven, 17 april 2024 - Van donderdag 18 tot zondag 21 april roept Warm Alarm op tot actie met een ware brieventsunami. Twaalf artiesten kropen in hun pen en sporen de ministers aan tot daadkracht. Burgers worden uitgenodigd om hun stem te laten horen door deze brieven te versturen aan de vier klimaatministers van België. De brieven kunnen verzonden worden vanuit de sfeervolle plantenpop-up koffiebar in de Leuvense Schouwburg of de Leuvense bibliotheek Tweebronnen.

Leuvense cultuurschepen Bert Cornillie benadrukt het belang van deze burgerbetrokkenheid: "Warm Alarm geeft burgers een stem en transformeert gevoelens van klimaatfrustratie en machteloosheid in daadkrachtige betrokkenheid. Met deze golf van brieven roepen we samen de vier Belgische klimaatministers op tot onmiddellijke actie.
"We willen de Leuvenaars motiveren om niet passief toe te kijken, maar in actie te komen voor het klimaat en samen werk te maken van een klimaatneutraal Leuven." voegt David Dessers, Leuvens schepen van klimaat en duurzaamheid, toe.

Verschillende artiesten zorgden voor de tekst van die brieven. Ze benadrukken elk op hun eigen manier de urgentie van de klimaatactie. Theatermakers Benjamin Verdonck en Laura Van Dolron zorgen dit jaar voor extra brieven. Van Dolron schrijft een opvallend lieve brief en Verdonck kerft zijn boodschap in een boom. Ook cabaretier Wouter Deprez, dichter Delphine Lecompte en acteur Peter De Graef, auteur Joke van Leeuwen en presentatrice Gloria Monserez hebben hun pen opgenomen.

De brieven kunnen verstuurd worden tijdens het festival vanuit een prachtige plantenpop-upcafé van Spore Nursery en Onan Koffie in de Leuvense Schouwburg. De opbrengst van de koffie gaat rechtstreeks naar de koffieboer, die de Onanbonen met respect voor natuur en klimaat verbouwt. En Spore Nursery plant een boom per verkochte plant. ​ ​
Ook vanuit de Leuvense bibliotheek Tweebronnen zullen de brieven kunnen verstuurd worden. Wie de komende vier dagen niet tot in Leuven geraakt, kan een brief via mail versturen. Alle brieven zijn te vinden op www.warmalarm.be.

Climate Confession Booth

Theatermakers Laura van Dolron en Mark Kulsdom staan zaterdag en zondag met de Climate Confession Booth aan de Schouwburg. Ze bieden mensen de kans om te delen wat er in hen leeft aan pijn, frustratie, zorgen en schuldgevoelens als het gaat over het klimaat. Met hun unieke 'biechtstoel' wakkeren ze het activistenvuur van de bezoekers weer aan.

Praktisch

Brieventsunami in de Planten pop-upbar: van do 18 tot zo 21 april | 12u-18u

Climate Confession Booth: za 20 en zo 21 april | 11u -16u30 | Gratis mits reservatie.

---

Over Warm Alarm

Warm Alarm is een open en doorlopend programma met verschillende voorstellingen, workshops, documentaires, een orgelmarathon en meer gedurende het hele cultuurseizoen. Het hoogtepunt van Warm Alarm is de brievenschrijfactie.

Warm Alarm is een initiatief van het Leuvense cultuurhuis 30CC. Vanuit de vragen ‘Hoe bouwen we aan een veerkrachtige samenleving, die ecologisch en sociaal sterk staat?' En 'welke rol kan cultuur opnemen in het klimaatdebat?’ bouwt 30CC aan een lerend netwerk van verschillende actoren uit het Leuvense middenveld, de cultuursector en Leuven 2030.


Beeld

Perscontacten

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
David Dessers

David Dessers

Schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, Stad Leuven

 

Veerle Van Schoelant

Veerle Van Schoelant

artistieke leiding, 30CC
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be