Warm Alarm roept burgers op om hun stem te laten horen in het klimaatdebat.

Leuven, 8 maart 2023 – ​ Hoe bouwen we aan een veerkrachtige samenleving, die ecologisch en sociaal sterk staat? Met deze vraag gaat het festival Warm Alarm al voor de derde keer aan de slag. Van 20 tot en met 23 april kan je je in Leuven laten inspireren door boeiende voorstellingen, straffe lezingen, verrassende expo’s, interessante workshops en boeiende documentaires. Dit jaar geeft het festival burgers een stem met een grote brieventsunami gericht aan de klimaatministers.

“Warm Alarm houdt het klimaatdebat op de agenda met een gevarieerd programma van theater, muziek en beeldende kunst”, vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Dit uniek festival wil het publiek inspireren en jong en oud motiveren om meer rekening te houden met onze planeet. Want als kunst en cultuur mensen raken, is de stap naar actie nooit ver weg.”
“Naast sensibiliseren wil Warm Alarm ook engageren”, vult Leuvens schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers aan. “We willen de Leuvenaar motiveren om niet passief toe te kijken, maar in actie te komen voor het klimaat en samen werk te maken van een klimaatneutraal Leuven.”

Brieventsunami

Een opvallende actie tijdens deze editie is de grote briefschrijfactie. Het festival moedigt iedereen aan om hun stem te laten horen en een brief te versturen naar de vier Belgische klimaatministers. De brieven zijn geschreven door verschillende artiesten en auteurs. De brieven benadrukken de urgentie van de klimaatactie en pleiten bij de ministers voor concrete stappen om de opwarming van de aarde te bestrijden. Onder andere cabaretier Wouter Deprez, presentatrice Gloria Monserez, dichter Delphine Lecompte, acteur Peter De Graef, componist Bernard Foccroulle zullen voor de woorden zorgen. Kinderboekenschrijfster Mathilda Masters, zal briefjes op maat van kinderen schrijven.

De brieven kunnen tijdens het festival verstuurd worden vanuit een mooie plantenpop-upshop van Spore Nursery in de Leuvense Schouwburg. Enkele brievenschrijvers zullen er ook live hun brief komen voorlezen en circusschool Cirkus in Beweging zal er voor verrassingsacts zorgen. De plantenpop-up zal open zijn van 08:00 tot 20:00 uur van donderdag 20 tot zondag 24 april. Ook online een brief versturen kan via www.warmalarm.be tijdens het festival.

Programma

Warm Alarm combineert straffe voorstellingen en boeiende informatieve activiteiten. In de theatervoorstelling De verdronken ballades van Testerep zingen en spelen vijf acteurs en muzikanten zich de ziel uit het lijf om het eiland Testerep boven water te houden. In Afscheid van een auto brengt Het nieuwstedelijk de laatste rit van Adriaan Van Aken in zijn geliefde auto naar de scene. Achteraf kan het publiek aansluiten bij een nagesprek over deelmobiliteit. Nic Balthazar gaat in gesprek met het publiek na de inspirerende documentaire Duty of Care over de Nederlandse klimaatzaak tegen Shell. Voor de jongste bezoekers is er een extra voorstelling van Fire Charmers toegevoegd nadat de eerste voorstelling bijzonder snel uitverkocht was.
​ ​
24u lang zullen orgeldocenten en -studenten een muzikale marathon spelen op het bijzonder Contiusorgel in de Sint-Michielskerk. De drums van Dromfest23 zullen Leuven doen daveren. En beiaardier Luc Rombouts luidt 63 alarmklokken tijdens een beiaardconcert.

In Studio STUK Manhattan dompelt de expo Like snakes, the roots of trees, coil themselves from rock and sand je onder in de wereld van het moeras waar fabels en feiten elkaar kruisen. Adembenemende beelden van de overvloedige fauna en flora uit veengebieden gaan in dialoog met fabels en het onheil uit wetenschapsvoorspellingen.

In een gratis online infosessie krijg je tips om je huis koel te houden of leer in een workshop hoe je een klimaatgesprek aangaat dat goesting zal geven om in actie te schieten. Bibbezoekers worden getrakteerd op groene lees- en leeftips in een fijne fototentoonstelling.

Ontdek het volledige programma op www.warmalarm.be

Leuven Boomt!

Bezoekers die een ticket kopen vanaf vandaag tot het einde van warm Alarm bij 30CC en het Nieuwstedelijk kunnen ervoor kiezen om 1 euro extra te schenken om een boom te planten. BOS+ Vlaanderen zal met het ingezamelde geld bossen aanplanten in Vlaanderen, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

 

Warm alarm:

donderdag 20 - zondag 23 april 2023
www.warmalarm.be

PERSBEELDEN

PERSCONTACT

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven
David Dessers

David Dessers

Schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, Stad Leuven
Veerle Van Schoelant

Veerle Van Schoelant

artistieke leiding, 30CC
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be