Warm Alarm toont de urgentie van de klimaatcrisis

Geëngageerd programma met inspirerende oplossingen

Leuven, 21 maart – Warm Alarm, het festival dat de klimaatcrisis centraal stelt, vindt voor de tweede keer plaats in Leuven. Van 21 tot en met 24 april kan je genieten van boeiende voorstellingen, straffe lezingen, verrassende expo’s, workshops en wandelingen. Ontdek het volledige programma op www.warmalarm.be.

“Warm Alarm maakt duidelijk dat je het klimaat niet zomaar op pauze kan zetten. We moeten actie ondernemen. Met een gevarieerd en geëngageerd programma wil dit stadsbrede festival inspirerende oplossingen aanreiken voor een klimaatvriendelijke toekomst”, zegt Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Een greep uit het artistiek aanbod

Tijdens Warm Alarm is er heel wat te ontdekken. Voor de muziekliefhebbers is er het concert Aralkum van de Kazachse violiste Galya Bisengalieva. Of wat dacht je van een tragikomische barokavond met het jonge Gentse OPERAWERF113 tijdens Edelwild? Ook Harmonie Volharding ligt wakker van de klimaatcrisis. Dat kan je horen tijdens hun concert Zondvloed.

Wat als een schimmelgroen schijnsel opeens op het podium valt en zich als een olievlek uitbreidt in de schouwburg? Dat kom je te weten tijdens de theatervoorstelling Indoor Weather. In Pleasant Island nemen theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere je, via beeld en geluid, mee naar het kleine eiland Nauru. Tijdens de familievoorstelling Made in Kwakkaba ga je op wonderlijke muzikale reis met vergeten speelgoed in de hoofdrol. Heb je meer zin in een interactieve theateravond? Dan is de voorstelling 22 vragen van het Thematisch Improvisatietheater (TIM) misschien wel iets voor jou.

En er is nog meer…

Voor wie liever meer beweegt, zijn er wandelingen en fietstochten. Zo kan je al fietsend op klimaatsafari gaan langs inspirerende burgeracties zoals een buurtcafé en een co-housingproject. Trek je wandelschoenen aan voor de circulaire wandeling met gids. Laat je daarnaast inspireren door de podcast ‘Vanuit je kano’ tijdens de Klimaatling Wandeling. Ga ook zeker eens piepen bij de geluidsinstallatie Zijlijn (i.h.k.v. Hear Here geluidskunstfestival). Je ontdekt er hoe onzichtbare klanken onder water klinken.

Aan workshops geen gebrek tijdens Warm Alarm. Leer hoe je zelf afwas- en verzorgingszeep kan maken tijdens de workshop Natuurlijke zeep maken. Of neem deel aan de workshop Common Dreams School van Cas-co resident Maria Lucia Cruz Correia.

Ook voor literatuurliefhebbers is er een mooi programma. Zo kan je dankzij Leuven 2030 via een muzikale voorstelling kennismaken met het boek Amor Mundi van Steven Vromman. Bij de Bib Leuven komt auteur Tine Hens bovendien langs om samen met enkele gasten over haar boek te praten. Moe van al dat luisteren? Laat je dan verwonderen door de muurschildering van Bisser in Craenendonck.

Word lid van Leuven 2030

Naast sensibiliseren wil Warm Alarm mensen aanmoedigen om lid te worden van Leuven 2030. Deze vzw streeft naar een klimaatneutrale stad. Als lid van Leuven 2030 zet je samen met meer dan 600 Leuvenaars je schouders onder een duurzame toekomst voor alle inwoners. Als dank voor je lidmaatschap, krijg je bovendien gratis tickets voor drie activiteiten tijdens Warm Alarm: The ice is melting! (do 21/04), Amor mundi: a dream for the future (vrij 22/04) en Voorbij het antropocentrisme: lezing door prof. em. Luk Bouckaert (za 23/04).

Teken een oranje lijn

In aanloop van Warm Alarm zullen de Leuvense cultuurhuizen, Leuven 2030 en tal van andere Leuvense partners een horizontale oranje lijn op twee meter hoogte aanbrengen op hun gebouwen. Met deze actie maken ze de stijgende zeespiegel op een symbolische manier zichtbaar in de stad. Doe zelf ook mee: teken zelf een oranje lijn op jouw huis en inspireer je omgeving. Deel je klimaatactie op sociale media met #warmalarm.


Warm Alarm is een initiatief van 30CC Leuven. Het programma werd samengesteld door verenigingen uit het Leuvense middenveld, de kunsten-en cultuursector en Leuven 2030.


Praktisch

Warm Alarm 2022
21 - 24 april
Info & tickets: www.warmalarm.be

Beeldmateriaal

Download de persbeelden van alle activiteiten

Perscontacten

Sanne Clerinx

Sanne Clerinx

Festivalcoördinatrice Warm Alarm, 30CC

Nina Daelemans

communicatie & pers, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be