Wat is de waarde van een theaterstuk?

Fleur Khani in première op 28 januari

Het werkt niet. Uit alle cijfers blijkt dat kunstenaars onderaan de ladder bengelen als het gaat om verdeling van de centen binnen culturele organisaties. Eén op vier podiumkunstenaars leeft onder de armoedegrens, onder 11.700  per jaar. De mediaan van de podiumkunstenaars is  € 17.000 per jaar. Bij beeldende kunstenaars is het nog erger.”


Aan het woord is theatermaakster en Cas-coresidente Fleur Khani. Op dinsdag 28 januari gaat haar nieuwe voorstelling 'De waarde van het stuk' in première in 30CC/Wagehuys.

Wat is een voorstelling waard? Wie bepaalt de waarde van wat kunstenaars doen en wat de waarde is van een stuk? In deze voorstelling stelt Fleur Khani expliciet de vraag naar wat mogelijks de economische waarde is van een podiumkunstenaar. Khani wil het publiek betrekken bij de economie van de podiumkunsten en ze ontwerpt hiervoor een nieuw economisch model rond haar eigen kunstenaarschap.

Ze werkt aan de oprichting van een FONDS, om de carrière van individuele kunstenaar-ondernemers te boosten zodat ze niet meer volledig afhankelijk hoeven te zijn van grote huizen en de overheid.
Maar hoe kan dit werken?

"Door de besparingen in de cultuursector wordt de voorstelling meer dan actueel." verklaart Veerle Van Schoelant.

"Kunst en cultuur geven het leven een enorme meerwaarde. Maar kunstenaars worden hiervoor – helaas - niet altijd beloond. In ‘De waarde van het stuk’ stelt Fleur Khani dit terecht in vraag. Fleur is een van de Cas-coresidenten dit seizoen. Ze krijgt ruimte in het podiumkunstenatelier om volop te experimenteren en te onderzoeken", aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort." aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

 

PRAKTISCH

Première 'De waarde van het stuk' - di 28/01/2020 - 20.00 uur - 30CC/Wagehuys

Veerle Van Schoelant

Programmator Theater, 30CC

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be