WINNAARS LEUVENSE TONEELPRIJZEN 2019

Vanavond viel met de uitreiking van de Leuvense Toneelprijzen het doek over het Leuvense theaterseizoen 18/19. Schepen Denise Vandevoort overhandigde de Kleine Prinsprijs voor beste jongerentheater, de Euripidesprijs voor beste volwassenenproductie en het Fiere Margrietjuweel voor beste acteur.

De drie laureaten voor 2019 komen allemaal uit dezelfde stal: Jasper Driesmans van K.T. De Dijlezonen gaat aan de haal met het Fiere Margrietjuweel voor zijn rol in ‘Desperado’; de voorstelling ‘Desperado’ zelf wint de Euripidesprijs en Dzippie, de ‘jeugd’ van K.T. De Dijlezonen, verzilvert de Kleine Prinsprijs.

Het theaterleven in Leuven doet het al decennia lang goed. In totaal staat de teller nu op maar liefst 30 (!) erkende toneelgezelschappen. De jury heeft een goed gevuld seizoen achter de kiezen, met bezoeken aan 30 producties, waarvan 7 jongerenvoorstellingen.

KLEINE PRINS

De eerste winnaar van de avond is Dzippie, met de productie ‘De Wilde Zwanen’. ‘De Wilde Zwanen’ is een wervelende voorstelling met frisse choreografieën en fijne dialogen, doorspekt met komische vondsten. Uit het juryrapport: “We zagen vooral vlot, gedisciplineerd acteerwerk van de volledige jonge cast. Met toch een extra pluim voor de opmerkelijke prestatie van Emma Brokken als vertelster. Deze voorstelling was een topper voor de jeugd én voor de volwassenen. En dat gebeurt niet zo vaak.” Deze erkenning is goed voor een geldbedrag van 500 euro.

EURIPIDESPRIJS

De beste volwassenproductie van het afgelopen seizoen is ‘Desperado’ van K.T. De Dijlezonen in een regie van Jo Matthijs. “Desperado was als een kleine diamant, sober en puur in al zijn eenvoud maar bovenal ‘schitterend’!”, aldus de jury. De Dijlezonen ontvingen de Euripidesprijs en een bedrag van 1.000 euro uit handen van schepen Vandevoort. De andere genomineerden, Toneel Heverlee en Toneel Vier, kregen een eervolle vermelding en een geldbedrag van 350 euro.

HET FIERE MARGRIETJUWEEL

Het Fiere Margrietjuweel is de oudste Leuvense theaterprijs en bekroont al sinds 1956 de beste individuele acteerprestatie. Dit jaar gaat deze prijs naar Jasper Driesmans voor zijn rol als indiaan in ‘Desperado’. De jury is laaiend enthousiast: “Hij speelde een gemeend en doorleefd spel. Met veel talent, werkkracht, leergierigheid en enthousiasme zet hij een vlekkeloze prestatie neer.”

LOF

Tijdens de prijsuitreiking sprak schepen van cultuur Denise Vandevoort haar lof uit voor de vele medewerkers voor en achter de schermen van alle toneelproducties. “We prijzen ons hier in Leuven erg gelukkig met onze bloeiende amateurkunsten. We zijn hiermee in Vlaanderen bij de beste van de klas. Vanuit de stad doen we er alles om deze sector mee te laten floreren. Werkingssubsidies, speelkansen, logistieke steun, artistieke coaching … we zijn als stad daar waar we nodig zijn. En verder is het aan de verenigingen zelf: mensen met verschillende achtergronden scharen zich met hart en ziel en een tomeloze inzet achter een gezamenlijke passie. We kunnen hen niet hard genoeg bedanken voor hun inzet.”

De Leuvense Toneelprijzen zijn een initiatief van de directie cultuur en 30CC, met de steun van stad Leuven. De prijzen worden toegekend op basis van het grondige en gedetailleerde werk van de zes juryleden: George Christens, Karen Crabbé, Marie Goossens, Yolanda Mattheus, Jos Oleo en Marc Smet.

Denise Vandevoort

Schepen van cultuur, stad Leuven

Piet Forger

Directeur Cultuur, stad Leuven

Lieve Grymonprez

Projectcoördinator, stad Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be