Zomer van Sint-Pieter 2021

20ste editie / 1 juli - 27 augustus / 33 lunchconcerten / 100% live!

Het Leuvense muziekfestival 'Zomer van Sint-Pieter' blaast dit jaar 20 kaarsjes uit en gaat opnieuw voor een sprankelende live-editie! Van donderdag 1 juli tot en met vrijdag 27 augustus kan je genieten van maar liefst 33 lunchconcerten in de 30CC/Schouwburg. Op het zomermenu staan heel wat Belgische toppers, zoals Sylvia Huang en Sophie Karthäuser, en iconische werken als Bachs 'Cellosuites' en Messiaens 'Vision de l'Amen'.

"Een zomer in Leuven zou niet compleet zijn zonder 'Zomer van Sint-Pieter'", aldus cultuurschepen Denise Vandevoort. "Ik ben dan ook erg blij dat ons stedelijk cultuurhuis 30CC er opnieuw in geslaagd is om een straffe editie uit te werken. De klassieke meesterwerken, live gebracht door uitstekende uitvoerders, in een gebald concert ... het is gewoon dé ideale middagpauze. Voor vele toeschouwers is het ook de start van een gezellige namiddag in de stad, ​ genietend van de zon en een terrasje … Kortom, een écht vakantiegevoel!”  

Leading ladies

Door de gekende omstandigheden plaatst het festival ook dit jaar vooral Belgische solisten en ensembles in de spotlights, zoals leading ladies Sylvia Huang en Sophie Karthäuser.

Violiste Sylvia Huang werd in 2019 laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd en won er de publieksprijs van Musiq'3 en de Canvas-Klara prijs. Zij schittert op 22 juli in het melancholische en tegelijk lumineuze 'Pianotrio' van Tsjaikovski, aan de zijde van pianist Xavier Locus en cellist Thibault Lavrenov.

Sopraan Sophie Karthäuser stond al in de allergrootste operahuizen ter wereld, vooral in rollen van Mozart. In Leuven brengt ze op 28 juli een intiem 'Lieder' programma van Fanny en Felix Mendelssohn, begeleid door pianist Eugene Asti.

De Leuvense connectie

Heel wat muzikanten hebben ook een connectie met Leuven en spelen op het podium van 30CC/Schouwburg dus voor hun thuispubliek.

Pianist Thomas Dieltjens is geboren en getogen in Leuven. Hij studeerde o.a. aan het SLAC en is er nu zelf ook docent piano. Samen met Piet Kuijken brengt hij op 11 augustus het iconische 'Visions de l'Amen' van Olivier Messiaen. Messiaen speelde dit indrukwekkende en complexe werk ooit nog zelf in de Leuvense Predikherenkerk.

Een van Dieltjens voormalige studenten is de jonge pianist Lenny-Long Bui-Vandeput. Dit Leuvense supertalent won al vele prijzen en wordt getipt voor een volgende Koningin Elisabethwedstrijd. Hij treedt ​ aan in trioformatie op 19 augustus en brengt er werken van Chatsjatoerjan en Bartók.

Barokhoboïste Nele Vertommen (21) is een van 'De Twintigers van Klara' en ongelooflijk getalenteerd. Met haar ensemble Musica Gloria brengt ze 18de-eeuwse kamermuziek van Telemann, Bach, Molter en Janitsch (20 augustus).

Fagotspeler Bert Helsen is afkomstig van buurgemeente Rotselaar en met het Ensemble Styx combineert hij op 26 augustus het honderdjarige 'Blaaskwintet' van Nielsen met twee recente composities van Tüür en McMillan.

Tenor Adriaan De Koster kreeg zijn zangopleiding onder meer aan het Leuvense LUCA. Hij brengt met het ensemble Utopia op 23 juli 'Si dolce è'l tormento', met 16de-eeuwse madrigalen van De Wert, Monteverdi en Willaert. ​

Themaweken en hits

Trouwe fans van het festival kunnen ook dit jaar rekenen op de geliefde themaweken voor piano en strijkkwartetten.

In de week van 3 augustus staan onder meer strijkkwartetten van Schubert, Tsjaikovski en Sjostakovitsj gepland en velen kijken wellicht al uit naar Mozarts 'Dissonantenkwartet' in een uitvoering van Quatuor Hanson (6 augustus).

De pianoweek serveert vanaf 10 augustus het al vernoemde duo Dieltjens-Kuijken en soloconcerten van Marie Vermeulin (Clara Schumann) en Johan Schmidt (Tsjaikovski en Rachmaninov). De Frans-Hongaarse Suzana Bartal sluit de week af met een welgekozen selectie uit Liszts 'Années de Pèlerinage' (13 augustus).

Andere crowdpleasers zijn ongetwijfeld ook Bachs 'Cellosuites' nr. 1 en 3 door Maxime Quennesson (8 juli), Schuberts 'Arpeggione sonate' door Arnaud Thorette en Guillaume Coppola (6 juli) en de hommage aan Villa-Lobos van gitariste Gaëlle Solal (20 juli).


PRAKTISCH

van donderdag 1 juli tot en met vrijdag 27 augustus (niet op 21 juli),
elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag, ​
telkens van 12.15 tot 12.55 uur,
in 30CC/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven.

PROGRAMMA: www.zomervansintpieter.be

Ticket verplicht

Voor alle concerten moet je vooraf een ticket kopen. ​
Dit kan vanaf donderdag 17 juni 2021:

  • online op www.zomervansintpieter.be
  • telefonisch via 016 27 40 00 (di-vr, 10-16 uur).
  • € 6 / Leuvense UiTPAS kansentarief: € 1,20 / -12 jaar: gratis

Veilig genieten

30CC volgt steeds alle actuele richtlijnen en protocollen van de sectorgids cultuur. Het Leuvens cultuurhuis stelt zo alles in het werk om iedereen op een veilige manier te laten genieten van een mooi programma. Een overzicht van de actuele maatregelen is beschikbaar op www.30CC.be/veiliggenieten.

'Zomer van Sint-Pieter' is een samenwerking tussen 30CC en Opus 3, tevens bezieler van 'Midis Minimes'.


PERSCONTACTEN

Annick Dumalin

programma klassiek, Zomer van Sint-Pieter & Leuven beKOORt, 30CC

PROGRAMMA & PERSBEELDEN

Programma 2021

PDF - 2.2 Mb

Nog meer persbeelden vindt u in de mediagalerij.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be