Zomer van Sint-Pieter 2022

34 concerten / van 1 juli t.e.m. 31 augustus / 21ste editie

Leuven, 15 juni - Deze zomer trakteert het Leuvense cultuurhuis 30CC al voor de 21ste keer op het festival Zomer van Sint-Pieter. Vanaf vrijdag 1 juli genieten muziekliefhebbers opnieuw van vele straffe artiesten en aanstormende talenten, maar ook van atypische ontdekkingen. Met een ononderbroken reeks van 21 edities is dit tevens het langstlopende zomerfestival in Leuven.

De succesformule blijft ook dit jaar intact: twee maanden lang serveert 30CC je elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag een gebald middagconcert van absoluut topniveau. Bijna alle concerten beleef je in de 30CC/Schouwburg, enkel voor het slotconcert op 31 augustus wijkt het festival uit naar de Sint-Pieterskerk.

“Met Zomer van Sint-Pieter reis je elke zomer doorheen de muziekgeschiedenis, van de middeleeuwen tot nu. De vele intieme en toegankelijke concerten zijn de ideale zomerse lunchafspraak”, zo vat Leuvens cultuurschepen Denise Vandevoort het festival treffend samen.

Zang

Deze editie zet vooral de vocale muziek in de schijnwerpers. Daarbij onder meer liedrecitals door contralto Sarah Laulan (13 juli) en sopraan Ekaterina Babich (27 juli) en Franse renaissanceliederen met Ensemble Céladon (3 augustus). Op 9 augustus speelt Agathe Peyrat met diverse repertoires, van Frescobaldi tot Bourvil, en van The Beatles tot Purcell.

Wie binnen de klassieke vocale muziek graag een uitstapje maakt naar andere culturen, kan ook proeven van authentieke volksmuziek. Wees welkom bij de Keltische muziek van The Curious Bards (2 augustus) of het mediterraanse 'Maria Nostra' door Ensemble Irini (5 augustus).

Themaweken voor piano en strijkkwartet

Pianoliefhebbers kunnen weer op hun beide oren slapen, want de populaire themaweek piano staat opnieuw op de agenda, van 19 juli tot en met 22 juli. Brams, Rachmaninov en Liszt passeren er de revue, gebracht door de meesterlijke pianisten Jean-Paul Gasparian (19.07), Fanny Azzuro (20.07) en Élodie Vignon (22.07).

Van 23 tot en met 26 augustus staat de themaweek strijkkwartet op het menu. 30CC verwelkomt voor het eerst de winnaar van de prestigieuze Internationale Wedstrijd voor Strijkkwartet van Bordeaux (25.08). Verder is het ook genieten van Quatuor Hermès (23.08 - met het (enige) Strijkkwartet van Ravel), het Karski Quartet (24.08 - met het eerste strijkkwartet van Mendelssohn) en het Zenne Quartet (26.08)

Belgisch jong talent

Op 16 augustus zet 30CC het podium klaar voor Leuvens pianotalent Brecht Valckenaers. Als 22-jarige heeft hij al een hele reeks belangrijke onderscheidingen op zijn palmares, waaronder de Steinway Piano Competition België in 2019. Voor Zomer van Sint-Pieter kiest hij voor Sonate nr. 2 van Sjostakovitsj.

Op 30 augustus verwelkomt 30CC met trots de 26-jarige Stéphanie Huang, die dit jaar als enige Belgische celliste de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd mocht betwisten. In die finale won ze de Publieksprijs van de luisteraars van Klara en de kijkers van Canvas. In Leuven brengt ze een reeks korte Franse cellostukken uit het begin van de 20ste eeuw (Boulanger, Fauré en Pierné).

Topuitvoerders

Bij de prestigieuze uitvoerders van deze editie zijn onder meer het Brusselse ensemble Les Muffatti (1 juli - samen met fluitist Frank Theuns), klavierspeler Jos Van Immerseel (8 juli - met een 18de-eeuws Frans klavecimbelprogramma), klavecinist en pianist Justin Taylor (11 augustus) en de gambisten François Joubert-Caillet (5 juli - samen met het Trinity Boys Choir) en Romina Lischka (26 juli - met haar Hathor Consort).

Het volledige programma ontdek je op www.zomervansintpieter.be. Tickets zijn te koop vanaf woensdag 22 juni.


INFO

Programma

 • www.zomervansintpieter.be
 • programmabrochure (pdf, 3,63 Mb)
 • 'Zomer van Sint-Pieter' is een samenwerking tussen 30CC en Opus 3, tevens bezieler van 'Midis Minimes'. Alle artiesten en ensembles kan je dus ook in Brussel aan het werk zien.

Praktisch

 • van vrijdag 1 juli tot en met woensdag 31 augustus (niet op 21 juli)
 • elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag,
 • telkens van 12.15 tot 12.55 uur,
 • in 30CC/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, Leuven
  op 31/08: in Sint-Pieterskerk, Grote Markt, Leuven

Tickets

 • te koop vanaf woensdag 22 juni 2022
 • € 6 per concert (UiTPAS kansentarief: € 1,20 / -12 jaar: gratis)
 • voordeelpassen beschikbaar (5 en 10 tickets)
 • alle info via www.zomervansintpieter.be

PERSBEELDEN

Meer persbeelden vindt u in de online mediagalerij. ​
(Waar van toepassing staat het copyright vermeld in de filenaam.)

PERSCONTACTEN

Annick Dumalin

programma klassiek & Zomer van Sint-Pieter, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be