Zomer van Sint-Pieter 2023

33 middagconcerten / 4 juli - 31 augustus / 22ste editie

Leuven, 16 juni - Cultuurhuis 30CC trakteert muziekfans ook deze zomer weer op het Zomer van Sint-Pieter festival. Vanaf dinsdag 4 juli brengen vele straffe artiesten en aanstormende talenten maar liefst 33 middagconcerten, met zowel klassieke meesterwerken als fijne verrassingen. Met een ononderbroken reeks van 22 edities is Zomer van Sint-Pieter trouwens het langstlopende zomerfestival in Leuven.

De succesformule blijft ook dit jaar behouden: twee maanden lang geniet je elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van een gebald middagconcert van absoluut topniveau.

"Met Zomer van Sint-Pieter reis je deze zomer weer door de hele ​ muziekgeschiedenis, van de middeleeuwen tot nu. Deze intieme en toegankelijke concerten zijn de ideale zomerse lunchafspraak”, vertelt Leuvens cultuurschepen Bert Cornillie. "Ons cultuurhuis 30CC presenteert daarbij een knap en gevarieerd programma, dat zowel kenners als liefhebbers zal kunnen bekoren."

Talent van hier ...

Zomer van Sint-Pieter heeft steeds een groot hart voor talent van eigen bodem.

Zo opent het festival dit jaar met de zussen Sylvia en Stéphanie Huang, respectievelijk op viool en cello. Beiden zijn laureaat van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd waar ze ook de publieksprijs wonnen. Samen met de Young Belgian Strings nemen ze je mee naar het Hoge Noorden, met muziek van Edvard Grieg en Kurt Atterberg. (di 4 juli)

Met haar roots in Oud-Heverlee mag sopraan Lore Binon het festival gerust als een thuismatch beschouwen. Zij staat dit jaar twee keer op het programma, met twee verschillende ensembles: met Lingua Franca (do 13 juli) brengt ze prachtige muziek van Telemann en Bach en met Revue Blanche (wo 9 augustus) brengt ze hulde aan pianiste en muze Misia Sert, op muziek van o.a. Ravel, Séverac en Auric.

Marieke Van Ransbeeck heeft ook een warme band met de Dijlestad: zij studeerde er barokmusette en Vlaamse doedelzak aan het LUCA Lemmens. Van Ransbeeck was recent nog een van De Twintigers van Klara en is actief in verschillende (inter)nationale muziekprojecten, waaronder folksensatie Marvara. Samen met Les Abbagliati selecteert zij de mooiste 18de-eeuwse stukken voor musette. (wo 26 juli)

… en uit alle windstreken

Maar muziek kent uiteraard geen grenzen. Zomer van Sint-Pieter laat je dan ook graag proeven van invloeden uit alle windstreken.

Zo brengen Consuelo Jeri en Marino Martínez je een selectie Peruaanse Quechua-liederen (wo 5 juli) en nodigen de Jenlisisters je uit op een Keltische tocht door Ierse, Schotse en Bretoense contreien (vr 11 augustus).

In het gezelschap van Canticum Novum reis je dan weer naar het oude Aleppo, destijds een juweel van het Nabije Oosten. Uit deze muzikale smeltkroes presenteren zij een blend van Spaanse repertoires en traditionele Syrische stukken. (di 25 juli)

Themaweken piano en strijkkwartet

Pianoliefhebbers kunnen ook op hun twee oren slapen, want de populaire themaweek piano staat eveneens weer op het menu. Met Valère Burnon (di 18 juli), Anaïs Cassiers (wo 19 juli) en Matthieu Idmtal (do 20 juli) selecteert het festival drie jonge Belgische toppianisten die al meermaals in de prijzen vielen in internationale competities. Zij kiezen onder meer voor prikkelend en virtuoos werk van Beethoven, Rachmaninov, Chopin en Grieg.

Van 16 tot en met 18 augustus staat de themaweek strijkkwartet gepland. Het Quatuor Voce brengt Mozarts Strijkkwartet KV 590 en het enige strijkkwartet van Debussy, een impressionistisch pareltje. Het Alfama Kwartet combineert het sublieme laatste kwartet van Mendelssohn met het opdrachtwerk Trois mouvements van Patrick Leterme. Quatuor Akhtamar sluit de week af met het eerste strijkkwartet van Beethoven, een krachtig werk en een echte publiekslieveling.

Dit en nog veel meer ontdek je op www.zomervansintpieter.be. ​
Tickets zijn te koop vanaf woensdag 21 juni.


INFO

Programma

 • www.zomervansintpieter.be
 • programmabrochure (pdf, 652 kB)
 • 'Zomer van Sint-Pieter' is een samenwerking tussen 30CC en Opus 3, tevens bezieler van 'Midis Minimes'. Alle artiesten en ensembles kan je dus ook in Brussel aan het werk zien.

Praktisch

 • van dinsdag 4 juli tot en met donderdag 31 augustus (niet op 21 juli en 15 augustus)
 • elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag,
 • telkens van 12.15 tot 12.55 uur,
 • afwisselend in 30CC/Minnepoort (Dirk Boutslaan 62): weken 1, 3, 6, 7, 8 en 9
  en 30CC/Predikherenkerk (O.L.Vrouwstraat): weken 2, 4 en 5

Tickets

 • in voorverkoop vanaf woensdag 21 juni, 12.00 uur ​
  & ook steeds beschikbaar aan de zaalkassa
 • € 6 per concert (tot en met 12 jaar: gratis / UiTPAS kansentarief: € 1,20)
 • voordeelpassen beschikbaar (5 en 10 tickets)
 • alle info via www.zomervansintpieter.be

PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven

Annick Dumalin

programma klassiek & Zomer van Sint-Pieter, 30CC

PERSBEELDEN

Hieronder krijgt u al een selectie persfoto's. De foto's van alle concerten vindt u in de online mediagalerij, in chronologische volgorde. ​ ​
(Het copyright staat - waar van toepassing - telkens vermeld in de filenaam.)

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be