Zomer van Sint-Pieter 2024

2 juli - 30 augustus / 35 middagconcerten / 23ste editie

Leuven, 19 juni - Het zomerweer mag dan nog niet op de afspraak zijn, het Leuvense muziekfestival 'Zomer van Sint-Pieter' is dat gelukkig wel. Vanaf dinsdag 2 juli serveert cultuurhuis 30CC weer 35 heerlijke middagconcerten, met zowel klassieke meesterwerken als exotische verrassingen. Tickets zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Met een ononderbroken reeks van 23 edities is 'Zomer van Sint-Pieter' het langstlopende zomerfestival in Leuven. De succesformule blijft daarbij ook dit jaar intact: twee maanden lang geniet je elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van een gebald middagconcert van topniveau. De meeste concerten beleef je in de 30CC/Schouwburg, maar vooral voor vocale werken wijkt het festival ook enkele weken uit naar de 30CC/Predikherenkerk.

"De intieme en toegankelijke concerten van 'Zomer van Sint-Pieter' zijn de ideale lunchdate”, vertelt cultuurschepen Bert Cornillie. "Ook dit jaar reis je dankzij 30CC opnieuw door de hele muziekgeschiedenis, van de middeleeuwen tot nu. Het gevarieerde programma en de vele topuitvoerders zullen zowel kenners als liefhebbers kunnen bekoren."

Starten - en eindigen - met een knal!

Op dinsdag 2 juli opent het gerenommeerde BachPlus, met sopraan Ilse Eerens en tenor Charles Daniels als solisten, het festival met Händels Ode for St Cecilia’s Day. Deze cantate uit 1739 is een lofzang op de heilige Cecilia, de beschermheilige van de muziek, en benadrukt de rol van muziek in de harmonie van het universum. Händels meesterwerk symboliseert meteen ook de kern van het festival: een reis door de muziekgeschiedenis!

In de slotweek past een even grote publiekslieveling: op woensdag 29 augustus brengen het dynamische Etesiane Orchestra en dirigent Gabriel Hollander twee prachtige voorbeelden van de missa brevis, gecomponeerd door Mozart en Haydn in de jaren 1770. Deze verkorte liturgische werken belichamen de tijdloze schoonheid van religieuze muziek en nodigen uit tot een intieme en contemplatieve luisterervaring.

Topuitvoerders

Ook dit jaar biedt het festival een indrukwekkende line-up van topuitvoerders:

  • Op maandag 16 juli betoveren de getalenteerde zussen Marie en Sophie Hallynck het publiek met hun virtuoze samenspel van cello en harp, in een programma met o.a. Bellini, Elgar, Villa-Lobos en Debussy.
  • Twee dagen later, op woensdag 18 juli, laat TrioFenix je twee Belgische strijktrio’s uit de eerste helft van de 20ste eeuw ontdekken: Ysaÿe’s Le Chimay trio uit 1927 en het Strijktrio van Jongen uit 1948, doordrenkt van Frans impressionisme en neoclassicisme.
  • Op vrijdag 26 juli focust Il Gardellino op Mozart, met onder meer het Fluitkwartet K.V. 285 én het beroemde Kwintet K.V. 617. Een glansrol is er daarbij voor Thomas Bloch, een van de zeldzame virtuozen op de glasharmonica.
  • Op donderdag 1 augustus brengt InAlto een selectie van de meest fascinerende contrapuntische meesterwerken uit de renaissance, van componisten als Festa, Soriano, Byrd en Tye.
  • Op woensdag 14 augustus presenteren Romina Lischka en het Hathor Consort, samen met contratenor Marnix Decat, een selectie Elizabethaanse dansen en consortliederen van Cobbold, Tallis, White en anderen.
  • Het Utopia Ensemble brengt op vrijdag 16 augustus een polyfone hulde aan muziekuitgever en componist Tielman Susato, een van de meest markante figuren uit het Antwerpse muziekleven tijdens de renaissance.

Fauré 100 & andere meesterwerken

Het programma puilt werkelijk uit van de klassieke meesterwerken. Een beknopte selectie:

  • Om de 100ste sterfdag van Gabriel Fauré te vieren, brengt het festival een bijzonder drieluik. Op 3 juli eren serveren violiste Elsa de Lacerda en pianist Matthieu Idmtal een gevarieerd programma met Romance op. 28, Berceuse op. 16 en Sonate op. 13. ​
    Het Trio Helios kiest op 12 juli voor het Trio op. 120, een toonbeeld van het harmonisch meesterschap en de karakteristieke lyriek van de rijpe Fauré. Contratenor Dominique Corbiau en Trio Jenlis brengen op 7 augustus hulde aan de verfijnde, intieme nostalgie van de Mélodies, waarin Fauré poëzie en muziek met ongeëvenaarde gratie combineerde.
  • Het Trio voor hoorn, viool en piano van György Ligeti is opgezet als een eerbetoon aan Brahms, en onderscheidt zich door zijn 20ste-eeuwse structuur en expressie. Een kolfje naar de hand van het Het Collectief. (dinsdag 9 juli)
  • Daags nadien dompelen sopraan Dorine Mortelmans en pianiste Barbara Baltussen je onder in de romantische ziel van het 19de-eeuwse Duitsland, met onder meer de geliefde Waldszenen van Robert Schumann. (woensdag 10 juli)
  • Het delicate Impromptu van Franz Schubert wordt door de jonge Frans-Canadese pianist Arvindan Thekkadath meesterlijk gecombineerd met werk van Skrjabin en Schumann. (dinsdag 20 augustus)
    De Oostenrijkse componist wordt een week later (dinsdag 27 augustus) ook geëerd met een Schubertiade door sopraan Cécile Lastchenko en het Trio Spilliaert, met o.a. het Ave Maria en de Sonatensatz.
  • Felix Mendelssohn werd al tijdens zijn leven beschouwd als een van de grootste Europese componisten. Het Trio Avenoir brengt zijn Trio nr. 1, dat hem de eretitel "Mozart van de 19de eeuw" opleverde. (donderdag 22 augustus)
  • De laatste kwartetten van Ludwig van Beethoven worden beschouwd als het absolute hoogtepunt van dit genre. Hun complexiteit en moderniteit overstijgen de esthetische criteria van hun tijd. Quatuor Leonis kiest voor Kwartet nr. 15 (opus 132), waarin de componist ten prooi valt aan twijfels en bitterheid, maar meester blijft van het compromisloos discours van de compositie. (woensdag 28 augustus)

Traditionele authentieke muziek

Omdat muziek geen grenzen kent, laat Zomer van Sint-Pieter je ook dit jaar graag proeven van tradities uit alle windstreken:

  • Op woensdag 24 juli ontdek je klassieke muziek uit Noord-India dankzij het trio van violist Baruah Manoj: een unieke muzikale reis die zowel de kunstenaar als de luisteraar verheft naar hogere sferen.
  • De Orthodox Singers vormen een van de meest gerenommeerde koren uit Estland. Zij nodigen je op vrijdag 2 augustus uit om de vele originele facetten van de orthodoxe muziek te verkennen.
  • In Nord brengen accordeoniste Anne Niepold en Quatuor Alfama klassieke, traditionele en popmuziek uit Scandinavië samen. Eigen composities geïnspireerd door de adembenemende natuur van het Hoge Noorden gaan de confrontatie aan met Sibelius en Borodin, ABBA en Björk.
  • Op dinsdag 13 augustus neemt Ensemble Irini je mee op een fascinerende reis tussen het oude Griekenland en de renaissance. Ze wisselen hypnotiserende stukken uit de Byzantijnse liturgie af met de mysterieuze Profetieën van de Sibillen van Roland de Lassus.

Het volledige programma ontdek je uiteraard op www.zomervansintpieter.be. ​
Tickets en voordeelpassen zijn vanaf vandaag te koop.

'Zomer van Sint-Pieter' is een samenwerking tussen 30CC en Opus 3, tevens bezieler van 'Midis Minimes'. Alle artiesten en ensembles kan je dus ook in Brussel aan het werk zien.


Programma: www.zomervansintpieter.be

programmabrochure

PDF - 672 Kb

Praktisch

  • van dinsdag 2 juli tot en met donderdag 30 augustus (niet op 15 augustus)
  • elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag,
  • telkens van 12.15 tot 12.55 uur,
  • locaties: afwisselend in ​
    30CC/Schouwburg (Bondgenotenlaan 21): weken 1, 2, 3, 6, 8 en 9 én op do 26/07
    en 30CC/Predikherenkerk (O.L.Vrouwstraat): weken 4 (behalve 26/07), 5 en 7

Tickets

  • in voorverkoop vanaf woensdag 19 juni, 12.00 uur ​
    én ook steeds beschikbaar aan de zaalkassa
  • € 8 per concert (6-12 jaar: gratis / UiTPAS kansentarief: € 1,60)
  • voordeelpassen beschikbaar (5 en 10 tickets)
  • alle info via www.zomervansintpieter.be

PERSBEELDEN

Hieronder vindt u een selectie persfoto's. De foto's van alle concerten vindt u in de online mediagalerij, in chronologische volgorde. ​
(Waar van toepassing staat het copyright vermeld in de filenaam.)

Website preview
Mediagalerij: Zomer van Sint-Pieter 2024
37 afbeeldingen - 35 middagconcerten in het hart van de stad
30CC

PERSCONTACTEN

Bert Cornillie

Bert Cornillie

schepen van cultuur, Stad Leuven

Annick Dumalin

programma klassiek, Zomer van Sint-Pieter & Leuven beKOORt, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Bondgenotenlaan 21 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be