ZOMER VAN SINT-PIETER SLUIT TOPEDITIE AF

15de VERJAARDAG KENT RECORDOPKOMST

Een staande ovatie voor het ensemble Scherzi Musicali plaatste zonet het orgelpunt van het Leuvense muziekfestival 'Zomer van Sint-Pieter'. Met zo'n 7.000 bezoekers en een hoog artistiek niveau was deze 15de editie een absoluut schot in de roos. Twee maanden lang genoot het publiek van klassieke meesterwerken en wereldmuziek, goed voor in totaal 33 lunchconcerten.

EDITIE 2016 IN EEN NOTENDOP

DE CIJFERS

Het festival is en blijft een publiekslieveling: elk van de 33 concerten trok meer dan 200 bezoekers, goed voor een totale publieksopkomst van 6.994 bezoekers. Een absoluut record voor het festival.

Opvallend daarbij was ook de significante stijging van de concertpassen, waarmee je 10 concerten kan bijwonen. 300 bezoekers kozen voor deze formule, een stijging met 25% ten opzichte van vorige editie en een duidelijke blijk van vertrouwen in de kwaliteit van het festival. Zeven bezoekers namen zelfs een festivalpas en woonden alle 33 concerten bij. Van trouwe fans gesproken!

ENKELE ARTISTIEKE UITSCHIETERS

In de zomerse lunchsetting blijft 'Zomer van Sint-Pieter' de artistieke lat consequent erg hoog leggen. Organisatoren 30CC en Opus 3 (van het Brusselse moederfestival 'Midis-Minimes') kiezen namelijk zeer bewust voor topuitvoerders en -ensembles, naast de beste jonge talenten uit binnen- en buitenland.

Ofschoon het niveau constant erg hoog lag, vielen enkele concerten bijzonder in de smaak:

  • Het Ensemble Céladon (13.07) zorgde voor een haast mystieke ervaring in de Predikherenkerk. Wandelend rond het publiek brachten deze stemmen - als in één lange adem - een schitterende uitvoering van Engelse liederen uit de 14de eeuw.
  • Omring de vermaarde zangeres Galia Benali met een uniek ensemble als Zefiro Torna en de stemmen van het Vocalconsort Berlin en je krijgt een muzikale extase. En dat helemaal wanneer de Arabische zang zich vermengt met polyfonie en de liefdesgedichten van het bijbelse 'Hooglied' ... een schouwburg in ware vervoering!
  • Twee jonge pianistes, één piano en dansmuziek van Grieg en Borodin ... Duo Jatekok (19.08) bracht vierhandig vuurwerk. De traditionele pianoweek werd overigens helemaal gevuld door jonge vertolkers, tot groot enthousiasme van het publiek.
  • Naast klassieke parels wordt ook de wereldmuziek steeds erg gewaardeerd in het festival. Zo kregen de muzikanten van het Syrische ensemble Wajd (23.08) een staande ovatie voor hun concert met traditionele muziek uit hun thuisland. 

Schepen van cultuur Denise Vandevoort vat de troeven van het festival perfect samen:

"De combinatie van schitterende uitvoerders en het gebalde programma maakt van 'Zomer van Sint-Pieter' een unieke formule in de Leuvense zomer. Het fijne en kwaliteitsvolle concert, het afspreken met vrienden en nadien nog even in de stad rondkuieren of een terrasje doen ... het is echt vakantie in eigen stad!"

SAVE THE DATE: ZOMER VAN SINT-PIETER 2017

Als grootste festival op de Leuvense zomerkalender keert 'Zomer van Sint-Pieter' uiteraard ook in 2017 terug. De 16de editie trakteert vanaf dinsdag 4 juli 2017 weer op een gevarieerd menu.

Wie niet zo lang kan wachten, vindt in het seizoen 2016-17 van cultuurcentrum 30CC beslist zijn gading.
Zo trakteert 'The Sound of C' op zondag 18 september al op een hele dag cellomuziek in Abdij Keizersberg. Met gerenommeerde uitvoerders als Pieter Wispelwey (samen met het Vlaams Radio Koor), Julia Kent, Anja Lechner en François Couturier ... maar ook met de jonge talenten van Bruxello en SLAC/Conservatorium.
Meer info & tickets via www.30CC.be.

Denise Vandevoort

schepen van cultuur, stad Leuven

Annick Dumalin

30CC/programmator klassiek, 30CC

Robrecht Penders

adviseur cultuurcommunicatie, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

[email protected]

www.30cc.be