Zomerse editie van CIRKL verovert de stad na een jaar zonder circus

Van 13 tot 15 augustus tonen Europese topacts en talent van eigen bodem hun kunsten tijdens de vierde editie van het Leuvense circusfestival CIRKL. Het driedaagse circusfeest legt tijdens deze zomereditie de focus op families: voorstellingen voor jong én oud. Op het programma staan internationale topacts, maar ook Belgische vaste waarden zoals Circus Ronaldo en Compagnie Pol en Freddy. ​

"Na een afgelaste editie in mei 2020 en quasi een volledig jaar zonder circusvoorstellingen in Leuven vonden we het belangrijk om toch een volwaardig festivalweekend te voorzien in Leuven”, vertelt Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort. “De creativiteit die de organisatoren aan de dag leggen om het festival op een coronaveilige manier te laten doorgaan is knap om te zien.”

Het volledige festival is daarom verplaatst naar half augustus en niet op één centrale locatie. ​ “De voorstellingen zijn verspreid over de hele Leuvense binnenstad.” vertelt festivalcoördinator Jonas Van Soom. “Zo zal er circus te beleven zijn in de verborgen tuin van Villa aan de Aa, ​ in de Predikherenkerk, op het dakterras van M ​ en op de nieuwe Velodroom.”

Het programma bevat een vijftiental voorstellingen die verschillende keren gespeeld worden. Daarbij zit ook circus dat “made in Leuven” is. “Ik ben erg trots dat we het prille en vernieuwende werk van de residenten van Cirklabo, onze nieuwe circuswerkplaats, kunnen tonen aan het publiek”, zegt Van Soom.

 

Een blik op het programma:

BELGISCHE TOPPERS

Circus Ronaldo

Circus Ronaldo slaat zijn tent op in het Bruulpark en speelt er ‘Sono io?’. Twee clowns, vader en zoon Ronaldo, gaan op zoek naar hun gelijkenissen en verschillen. Onder hun maskers blijken twijfel, verdriet en kwetsbaarheden schuil te gaan. Vader Danny staat al meer dan veertig jaar op de planken. Zijn zoon Pepijn trad al vanaf heel jonge leeftijd op in het familiecircus. Hij volgde in Leuven de circushumaniora, studeerde af aan de Brusselse theaterschool Lassaad en timmert nu verder aan zijn eigen weg.

Broederstrijd

In ‘De Cuyper vs De Cuyper’ nemen twee broers, Pol en Freddy, het tegen elkaar op in een sportarena. Inzet van de broederstrijd: wie is de beste jongleur? Het Belgische gezelschap is zowel in binnen-als buitenland erg populair.

 

INTERNATIONALE TOPACTS

CIRKL brengt dit jaar ook internationale circusacts naar Leuven. Het Franse gezelschap Compagnie Bivouac bouwt een indrukwekkende tollende constructie op aan de Velodroom en onderzoekt tollend en draaiend de kwantumfyscia. Het Duitse duo Aramelo verrast jong en oud met onverwachte trampolinestunts en knappe partneracrobatie.

 

VERNIEUWEND WERK VAN DE CIRKLABO RESIDENTEN

Begin dit jaar startte in Leuven de nieuwe circuswerkplaats Cirklabo. Artiesten krijgen er de fysieke en mentale ruimte om te experimenteren, creëren en produceren. Tijdens CIRKL krijgen bezoekers een inkijk op deze nieuwe broedplaats. Het festival presenteert enkele vernieuwende, prille producties van artiesten die in residentie waren bij Cirklabo. Zoals A deux mètres van Jesse Huygh, circusartiest én mucopatient. Constant verbonden met de zuurstoftank op de rug van zijn tegenspeelster brengen de twee acrobaten een krachtige voorstelling op de Chinese mast over afstand, zelfredzaamheid en hulp durven vragen.

Ontdek het volledige programma op www.cirklcircus.be

PRAKTISCH

CONTACT

Jonas Van Soom

Jonas Van Soom

coördinator CIRKL en CIRKLABO, 30CC Leuven
Sara Vandaele

Sara Vandaele

communicatie & pers, 30CC

 

BEELDMATERIAAL

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be