Zonnige jazzdag bekroont Leuven Jazz

Leuven, 21 maart - Met een zonovergoten jazzdag eindigde gisteren de negende editie van Leuven Jazz. De slotdag werd extra gekruid door veertien gratis concerten, zowel indoor als outdoor, waarbij je vooral veel Belgisch jazztalent kon ontdekken. In totaal lokte het festival de voorbije week zo'n 5.000 jazzfans naar de Dijlestad. Volgend jaar viert Leuven Jazz zijn tiende verjaardag en belooft dan een bijzondere tiendaagse, van 9 tot en met 19 maart 2023.

Schepen van cultuur Denise Vandevoort: "Ik zag deze week weer volle zalen en huiskamerconcerten, performers in uitstekende doen, lachende gezichten op én naast het podium … Het was zeer duidelijk dat Leuven Jazz erg gemist werd de voorbije twee jaar. Artiesten en jazzfans vonden elkaar eindelijk terug en genoten weer met volle teugen. Ik weet zeker dat velen - net als ik - al uitkijken naar de verjaardagseditie van volgend jaar!"

ENKELE HOOGTEPUNTEN

 • Artist in residence Fred Hersch
  "We had a blast!", zo vatte de Amerikaanse pianogrootheid Fred Hersch het openingsweekend treffend samen. Hersch was de eregast van het festival en verkeerde in bloedvorm. Hij bracht niet enkel de wereldpremière van zijn nieuwste album 'Breath by Breath', maar ook twee indrukwekkende duo's, met pianist Bram De Looze en trompettist Avishai Cohen. ​ ​
 • Omvergeblazen
  Ook de andere toppers bleken helemaal op de afspraak. Saxofonist Immanuel Wilkins demonstreerde in een strakke set waarom hij als dé saxofoonsensatie geldt. Tromboniste Nabou Claerhout en haar kwartet NΔBOU bliezen zowat iedereen omver met hun schitterende album 'You Know'. Muriel Grossmann en haar kwartet vielen pas op het allerlaatste moment in voor Lakecia Benjamin, maar imponeerden met hun Coltrane-vibe. Harmonicaspeelster Hermine Deurloo en de LUCA bigband gaven een magistrale Toots-hommage en zangeres Tutu Puoane liet heel de zaal swingen, samen met het Rebirth::Collective.
 • Ontdekkingen
  Zoals steeds trok Leuven Jazz ook de kaart van jong en aanstormend talent. Uit de voorronde van de B-Jazz Contest stoten Latitude en het Matthias Van den Brande Trio door naar de finale op Gent Jazz. ​
  Gitarist Elliot Knuets en bassist Basile Rahola van Latitude trakteerden ook op een prachtig afterconcert na Immanuel Wilkins. Het Deense duo Svaneborg Kardyb gaf diezelfde avond zijn visitekaartje af met heerlijke nordic jazz.
  De jonge strijkers van het Desguin Kwartet schitterden aan de zijde van maestro Fred Hersch en de vele talenten van de Leuvense LUCA jazzopleiding oogsten lof voor hun themacombo's, de sets van 'Museum Jazz' en de bigband.
 • Zondag jazzdag
  De gratis huiskamerconcerten zijn al jaren een succes op de slotdag. Jazzfans genoten er onder meer van intieme sets van Lubiana, Adja Fassa, Ivan Paduart en Dorian Dumont. Wie indoor geen plaatsje kon bemachtigen, kon gelukkig nog aanschuiven bij de outdoorconcerten van Schroothoop, het Cyrille Obermüller Trio, Esinam en de trombonisten Nabou Claerhout & Jeroen Verberne.

SAVE THE DATE: EDITIE 2023

De tiende Leuven Jazz vindt plaats van donderdag 9 tot en met zondag 19 MAART 2023.
De eerste naam van deze verjaardagseditie is trouwens al bekend: gitarist Elliot Knuets wordt young artist in residence en tekent daarbij voor enkele bijzondere samenwerkingen.

Het volledige programma ontdek je vanaf januari 2023 op WWW.LEUVENJAZZ.BE.

PARTNERS

Leuven Jazz is een organisatie van 30CC, Appeltuinjazz, Casa del Popolo, CC Oratoriënhof, Cinema ZED, de Bib Leuven, LUCA School of Arts, M Leuven, MuziekMozaïek (B-Jazz), Radio Scorpio, SOJO en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Het festival geniet de warme steun van Knack, Klara, La Libre Belgique, De Zondag, Jazzism, Jazz&Mo', Penta Hotels, Stella Artois en stad Leuven.


PERSCONTACTEN

Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC

PERSFOTO'S

Graag met © vermelding, zie filenaam.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be