Leuven Jazz presents Avishai Cohen

in een uniek duo met Fred Hersch (13.03)

Leuven, 22 februari – Nog maar twee weken aftellen en Leuven Jazz blaast de negende editie op gang. Het jazzfestival voegt vandaag enkele extra namen toe aan het programma: zo vervangt trompettist Avishai Cohen zijn Italiaanse collega Enrico Rava én selecteerde de jury ook vier Belgische kandidaten voor B-Jazz 2022. Dankzij de code oranje van de coronabarometer zal bovendien nog meer publiek kunnen genieten van de mix aan wereldsterren, aanstormend talent, jazzfilms en meer.

Avishai Cohen & Fred Hersch

Zoals al eerder aangekondigd, is de Amerikaanse pianist Fred Hersch artist in residence tijdens Leuven Jazz. Met zijn Fred Hersch Trio en het Belgische Desguin Kwartet brengt hij het nieuwe album 'Breath by Breath' op zaterdag 12 maart.

Daags nadien, op zondag 13 maart, kiest Hersch voor twee exclusieve duo's. ​
Na een boeiende dialoog met de Belgische pianist Bram De Looze stond oorspronkelijk een samenwerking met Enrico Rava gepland. Gezien zijn hoge leeftijd en de aanhoudende Covid-situatie past de Italiaanse trompettist echter voorlopig voor opdrachten in het buitenland.

Samen met Fred Hersch vond Leuven Jazz een meer dan waardige vervanger in de Israëlische trompettist Avishai Cohen. Hersch bestempelde Cohen alvast als de trompettist waarmee hij “de meest natuurlijke connectie” voelde en een geweldige flow. In het licht van Hersch’ carrière en zijn vele duo’s met trompettisten is een groter compliment moeilijk denkbaar!

Hun samenwerking gaat al terug tot de prille begindagen van Cohen in New York, meestal in het kader van The 3 Cohens, maar ook in clubs en informele sessies. Hersch is onder meer te horen als gastpianist bij het familietrio op ‘The Tightrope’ (2013). In 2021 kwam het - eindelijk! - tot een korte Europese duotour, met onder meer uitverkochte zalen in Madrid en Sevilla. En nu dus voor het eerst in de Lage Landen!

Vier Belgische kandidaten B-Jazz

Voor straf Belgisch talent zit je uiteraard ook altijd goed op Leuven Jazz. Een bijzondere avond wordt daarbij de voorronde van de B-Jazz International Contest op vrijdag 11 maart.

Zopas maakte de jury de vier jonge Belgische bands bekend die zullen strijden voor een plaats in de internationale finale op het Gent Jazz Festival. Uit de vele inzendingen werden het nonet ADJA van Soundtrack-winnares Adja Fassa, het Latitude kwartet van gitarist Eliott Knuets, het Matthias Van den Brande trio en het Mòs ensemble geselecteerd.

Na de vier optredens – en in afwachting van de jurybeslissing – krijg je in de foyer een Late Night Jam waarbij deze jonge muzikanten doen wat ze best kunnen: op een podium muziek maken. Samen met andere aanwezige muzikanten dagen ze elkaar muzikaal uit en trakteren ze het publiek op een spannende jamsessie.


Op 27 januari kreeg u reeds het uitgebreide persbericht over de negende Leuven Jazz.
U vindt daarin o.a. alles over straffe blazers als Immanuel Wilkins en Lakecia Benjamin, jazzfilms, familievoorstellingen, plus het aanbod in huiskamers en elders in de stad.


PRAKTISCH

Leuven Jazz 2022
10 - 20 maart
Info & tickets : www.leuvenjazz.be

Leuven Jazz wordt georganiseerd door 30CC, Appeltuinjazz, Casa del Popolo, CC Oratoriënhof, Cinema ZED, de Bib Leuven, LUCA School of Arts, M Leuven, MuziekMozaïek (B-Jazz), Radio Scorpio, SOJO en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Het festival geniet de warme steun van Knack, Klara, La Libre Belgique, De Zondag, Jazzism, Jazz&Mo', Penta Hotels, Stella Artois en stad Leuven.

** Het festival houdt zich aan alle geldende maatregelen van dat moment. De veiligheid en gezondheid van het publiek, de artiesten en de medewerkers staan steeds centraal. **


EXTRA PERSFOTO'S

Persfoto's van de overige artiesten vindt u in het persdossier van 27 januari.

PERSCONTACTEN

Danny Theuwis

Danny Theuwis

programma in concert, literatuur & Leuven Jazz, 30CC
Inge De Pauw

Inge De Pauw

PR & pers, Leuven Jazz

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 30CC

30CC is het cultuurcentrum van Leuven. We laten je graag genieten van theater, muziek, literatuur, circus, familievoorstellingen … en zijn ook de motor van festivals als ‘Rode Hond’, ‘Leuven Jazz’, ‘CIRKL’, ‘Passie van de Stemmen’ en ‘Zomer van Sint-Pieter’.
Naast dit ruim aanbod aan podiumkunsten werken we heel graag ook dieper, breder en diverser. Zo zijn ‘Eigen Kweek’, ‘De Curatoren’, ‘Amateurama 2.0’, ‘CIRKLABO’ en de residentiewerkingen cruciale onderdelen van onze werking.

Neem contact op met

Rijschoolstraat 4 bus 0004 3000 Leuven

+32 16 27 42 40

pers@30CC.be

www.30cc.be